ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2023-2024

Σχολικό έτος 2023-24

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Ο κανονισμός λειτουργίας του 2ου ΔΣ Επανομής συντάχθηκε με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων με τη συμμετοχή Εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και εκπροσώπου του Δήμου Θερμαϊκού και ισχύει για το σχολικό έτος 2023-24.

Α) ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΣΚΟΠΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αποσκοπεί στην εφαρμογή των κανόνων του σχολείου από όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, στηρίζεται στην κείμενη νομοθεσία (Ν. 1566/1985ΦΕΚ 167/30.09/1985, Υ.Α Φ.353.1/324/105657/2002 ΦΕΚ 1340/16.10/2002, ΠΔ. 79/2017(ΦΕΚ 109/01.08.2017, Εγκ. Φ7/118240 /Δ1/2020 Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων 2020-21, Άρθρο 37 Ν. 4692/2020 ΦΕΚ111/12.6.2020, ΥΑ 13423/ΓΔ4/2021 ΦΕΚ 491/9.2.2021) και έχει ως στόχο να προάγει την ένταξη των μαθητών στην σχολική κοινότητα μέσα από κανόνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Επίσης στοχεύει στην προώθηση του Κοινοτικού Δημοκρατικού Σχολείου, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, την υποστήριξη οικογενειών, την σύνδεση με την τοπική κοινότητα, την ολιστική ανάπτυξης μονάδας, και τη βελτίωση ψυχοκοινωνικής ευεξίαςτων εμπλεκομένων στη μάθηση.

Β) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ-ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ως κυρίαρχο όργανο του σχολείου προβαίνει στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς στον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, τις δράσεις, τα καινοτόμα προγράμματα, την συνεργασία με φορείς στα πλαίσια του ανοιχτού και κοινοτικού σχολείου και την λήψη μέτρων για την υποστήριξη των μαθητών/τριών με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών θα πρέπει να διέπονται από σεβασμό, ειλικρίνεια, συνεργασία και υποστηρικτική διάθεση.

Ο ρόλος του Διευθυντή του σχολείου θα είναι διοικητικός, εκπαιδευτικός και υποστηρικτικός σε κάθε δράση που προγραμματίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων. Επίσης θα στηρίζει κάθε προσπάθεια συνεργασίας με το Σύλλογο Γονέων και με εξωσχολικούς φορείς στα πλαίσια του ανοιχτού-κοινοτικού σχολείου.

Το βοηθητικό προσωπικό θα εργάζεται στις ώρες που προβλέπονται από τη νομοθεσία και θα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ενδελεχή καθαριότητα όλων των χώρων του σχολείου (αίθουσες, διάδρομοι, τουαλέτες, αυλή).

Γ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

  • Το κουδούνι χτυπά στις 8:15 π.μ για την πρωινή προσευχή. Τα παιδιά μπορούν να έρχονται στο σχολείο από τις 8:00 π.μ. (εφόσον δεν παρακολουθούν την πρωινή ζώνη του ολοήμερου) και να βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη των δασκάλων υπηρεσίας. Η είσοδος τους στο σχολείο νωρίτερα εγκυμονεί κινδύνους σχετικά με την ασφάλειά τους.
  • Αφήνετε τα παιδιά στην είσοδο της αυλής. Συνοδέψτε τα στην είσοδο την κτιρίου μόνο εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, δυσμενείς καιρικές συνθήκες,κ.α). Μετά την πρωινή προσευχή, η πόρτα κλειδώνει στις 08:20 και παραμένει κλειδωμένη μέχρι τη λήξη των μαθημάτων (13:15 για το πρωινό πρόγραμμα και 14:55 ή 15:50 ή 17:30 για το απογευματινό).
  • Μετά το χτύπημα του πρωινού κουδουνιού και το κλείδωμα της κεντρικής εισόδου της αυλής, δεν επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο σε κανέναν αδικαιολόγητα. Όποιος καθυστερεί για συγκεκριμένο σοβαρό λόγο, χτυπά το θυροτηλέφωνο και του ανοίγει ο Διευθυντής. Σε περίπτωση ανάγκης, ο γονέας εισέρχεται στο σχολείο μόνο μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Διευθυντή του       σχολείου.

$·         Πριν την πρωινή προσευχή οι μαθητές/τριες δεν μπαίνουν στο σχολείο. Σε περίπτωση βροχής οι μαθητές/τριες κατευθύνονται απευθείας στις τάξεις τους.

  • Οι γονείς θα πρέπει να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους με τη λήξη των μαθημάτων στις 13:15΄. Για όσους γονείς καθυστερήσουν να έρθουν να παραλάβουν τα παιδιά τους στις 13:15 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά τις 13:20΄, για λόγους ασφάλειας, η πόρτα κλειδώνει και τα παιδιά πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο. Θα χτυπάνε το κουδούνι και θα τα παραλαμβάνουν από τον εκπαιδευτικό της εφημερίας του ολοήμερου.
  • Το ολοήμερο λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί μεριμνούν για την εκτέλεση των διδακτικών αντικειμένων, την επίβλεψη την ώρα της σίτισης και των διαλειμμάτων. Οι γονείς οφείλουν να είναι έγκαιρα στο σχολείο κατά τις ώρες αποχώρησης των μαθητών/τριών.
  • Δεν επιτρέπεται στους μαθητές να φέρνουν στο σχολείο κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το διδακτικό προσωπικό θα ειδοποιήσει τους γονείς σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης να αποφεύγουν να έχουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα.

·         Οι μαθητές δεν φέρνουν στο σχολείο μπάλες. Μπάλες θα δίνουν μόνο οι γυμναστές/στριες. Μπορούν όμως να φέρνουν επιτραπέζια παιχνίδια, ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι δε δημιουργεί κινδύνους για τους ίδιους και τους συμμαθητές τους.

·         Οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι σημαντικό να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ατομική τους υγιεινή (καθαρά ρούχα, να κάνουν τακτικό έλεγχο για ψείρες, να πλένουν πάντα τα χέρια τους μετά την τουαλέτα, κ.ά.).

·         Πρέπει οι μαθητές να φροντίζουν για την καθαριότητα των αιθουσών και της αυλής και να μην πετάνε τα σκουπίδια κάτω, αλλά πάντοτε στους κάδους σκουπιδιών.

·         Όλοι οι μαθητές πρέπει να βγαίνουν στα διαλείμματα, φροντίζοντας να παίρνουν το φαγητό και το νερό τους. Οι αίθουσες θα παραμένουν κλειδωμένες κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

·         Οι μαθητές/τριες χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του σχολείου χωρίς να συνωστίζονται και μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και κάνουν σωστή χρήση του νερού και των χαρτικών-καθαριστικών για την απολύμανση των χεριών τους. Δεν επιτρέπεται να εισέρχονται ομαδικά και να συζητούν εντός του συγκεκριμένου χώρου.

·         Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να εκτελούν όλες τις εργασίες τους στο σχολείο κατά το πρωινό πρόγραμμα, να είναι προσεκτικοί στα μαθήματα και να έρχονται διαβασμένοι/ες την επόμενη ημέρα εκτελώντας και όλες τις εργασίες που έχουν για το σπίτι.

·         Οι μαθητές/τριες αξιολογούνται καθημερινά με βάση τη συμμετοχή τους στο μάθημα, την προσοχή που επιδεικνύουν, την επίλυση των ασκήσεων και τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Λαμβάνουν θετικά σχόλια και ενθαρρύνονται πάντα για να προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι/ες τόσο στα μαθήματα όσο και στη συμπεριφορά τους.

Δ) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

·         Η συμπεριφορά των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα είναι κόσμια, με σεβασμό στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, καθώς και στους εκπαιδευτικούς της εφημερίας.

·         Επίσης η συμπεριφορά των μαθητών/τριών μέσα στην τάξη θα πρέπει να συνάδει με τους κανόνες του σχολείου. Σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς θα γίνεται σε πρώτο στάδιο παρατήρηση από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης (ή τον/την εφημερεύοντα στα διαλείμματα). Σε δεύτερο στάδιο θα γίνεται παρατήρηση και από τον διευθυντή και θα ενημερώνεται ο γονέας του/της μαθητή μαθήτριας. Σε τρίτο στάδιο θα καλείται ο γονέας στο σχολείο για συζήτηση και εύρεση λύσης.

·         Τα παιδιά δεν μπαίνουν ανεξέλεγκτα στο γραφείο των δασκάλων ή του Διευθυντή. Στα διαλείμματα οι μαθητές απευθύνονται στο δάσκαλο υπηρεσίας και δεν πάνε στο γραφείο.

·         Ο γονέας σε περίπτωση προβλήματος απευθύνεται αρχικά   στους εκπαιδευτικούς τους οποίους αφορά το θέμα. Αν κριθεί αναγκαίο ενημερώνεται και ο Διευθυντής του σχολείου.

Ε) ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

·         Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου θα πρέπει να επιλύονται όλες οι κτιριακές ελλείψεις σε συνεργασία με την σχολική επιτροπή αλλά και τον Σύλλογο Γονέων για την ασφάλεια των μαθητών/τριων, των εκπαιδευτικών αλλά και του βοηθητικού προσωπικού.

·         Λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη (ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση) του σχολείου με δανεισμό βιβλίων σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου. Επίσης θα αξιοποιείται και παιδαγωγικά με παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων, παραμυθιών και διαλέξεων σε συνεργασία με εξωσχολικούς φορείς (Δημοτική Βιβλιοθήκη Επανομής, πρόσκληση συγγραφέων παιδικών βιβλίων κλπ)

ΣΤ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ-ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ

·         Η συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων θα διέπεται από σεβασμό και κατανόηση, θα γίνεται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και θα έχει ως στόχο την υποστήριξη των δράσεων του σχολείου με στόχο την προαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την προαγωγή της μάθησης και της τήρησης των κανόνων του σχολείου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

$·         Σχετικά με τα προγράμματα των τάξεων έχετε ενημερωθεί για την ημέρα και την ώρα που η κάθε εκπαιδευτικός δέχεται σε συνεργασία τους γονείς. Η ενημέρωσή των γονέων θα γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά. Ανοίγετε το e-mail που έχετε δώσει στο σχολείο και διαβάζετε τις ανακοινώσεις που αφορούν την τάξη του παιδιού σας.

$·         Επίσης, αναζητήστε στην ιστοσελίδα του σχολείου, http://2dim-epanom.thess.sch.gr , πληροφορίες, αλλά και ανακοινώσεις που αφορούν το σχολείο και τη λειτουργία του.

$·         Αναζητάτε και ρωτάτε τα παιδιά για ανακοινώσεις του σχολείου που πιθανόν έχουν στις τσάντες τους.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να διαβάσετε και να συζητήσετε με τα παιδιά σας τον κανονισμό του σχολείου.

Ζ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

·         Τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπονται από την Πολιτική Προστασία και τον ΟΑΣΠ.

$1·         Διενέργεια ασκήσεων σεισμού και εκκένωσης του κτιρίου σε περίπτωση φωτιάς ή άλλων επικίνδυνων φαινομένων, με καθορισμό των αρμοδιοτήτων του Διευθυντή του σχολείου, των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού

ΓΕΝΙΚΑ

Ο κανονισμός ισχύει για κανονικές συνθήκες λειτουργίας του σχολείου.

Τα μέτρα μπορούν να τροποποιούνται σχετικά με την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, την ενημέρωση των γονέων και την πρωινή προσευχή λόγω έκτακτων μέτρων .